Home » Locatie en Reizen » Zuid Frankrijk camper

Mooiste gebieden in Zuid-Frankrijk

Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk, de leukste gebieden om te zien tijdens een rondreis of vakantie? Een autovakantie naar de Côte d'Azur of de Provence, of denk je eerder aan een verblijf in één gebied, zoals de Ardèche, de Cevennen, de Camargue of de Drôme, allen prachtige natuurgebieden in het zuiden van Frankrijk. Mooie plekjes in Zuid-Frankrijk zijn er overal te vinden en je kan onmogelijk alle mooiste gebieden in één vakantie zien. Een overzicht van de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk:

1. Côte d’Azur

De Côte d’Azur of Franse Rivièra (wat eigenlijk een foute benaming is), met haar rotsachtige kust, heldere zee en aangenaam weer, is een zonnige bestemming in Zuid-Frankrijk, waar het in de zomer wel eens te druk is. Maar er valt ook veel te beleven. Ga je buiten het hoogseizoen, geniet je des te meer van de natuur en van de prachtige kust. De kust is volgebouwd, maar toch zit je zo in de natuur. Vanuit Nice bijvoorbeeld, waar de bergen tot aan de zee komen, is het slechts een half uurtje rijden om te vertoeven in een prachtig landschap.

2. Zuidkust van Frankrijk

Meer naar het westen heb je meer mooie natuur. Tussen Marseille en Cassis vind je de zogenaamde "Calenques"; kreken die omgeven worden door steile kalkstenen rotswanden. De mooiste calenques zijn de Calanque d'en Vau, de Calanque de Port-Pin, de Calanque de Sormiou. Sinds 2012 zijn deze gegroepeerd in een nationaal park, het Parc Nationale des Calanques.

3. De Camargue

De absolute topper voor natuurliefhebbers is de Camargue: een waterrijk gebied met meren, lagunes en zoutvlakten, maar ook bossen en duinen. De Camargue biedt een uniek moerasgebied, waar witte paarden, flamingo’s en stieren in het wild voorkomen. De zoutwaterlagunes zijn ontstaan als gevolg van zoutwinning en vormen een paradijs voor vogelliefhebbers; tijdens het vogelspotten zie je vele moerasvogels en watervogels; wilde eenden, de zilverreiger, blauwe reigers, de kwikstaart, de grutto, oeverloper, steltloper, meerkoeten, futen en vele soorten eenden. Bezoek zeker de lagunes van Salin de Giraud. In de Camargue kan je deelnemen aan allerlei activiteiten zoals paardrijden, rondvaarten, wandelen en vogels spotten. Alle ruitertochten en andere excursies zijn ter plaatse te boeken.

4. De Provence

Een van de mooiste plekken in Zuid Frankrijk is de Provence: de geurende paarse lavendelvelden en olijfbomen zijn het favoriete onderwerp van veel fotografen. Er is een ruime keuze aan vakantiehuizen in de Provence, maar je kunt ook een hotel in Avignon, Orange of Arles boeken om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de streek. De natuur intrekken is voor ons het interessantste. De Gorges du Verdon is een indrukwekkende canyon, erg leuk voor een actieve vakantie: kayakken, wandelen, mountainbiken… het is er allemaal mogelijk. Rijd je met de wagen langs de Gorges du Verdon, maak dan regelmatig stops om te genieten van de duizelingwekkende vergezichten over de kloof. De Mont Ventoux is geliefd bij de meest avontuurlijke sporters zoals fietsers, maar is ook een top berg voor een schitterend uitzicht tijdens jouw autovakantie. Rijd met een huurauto door de wisselende landschappen van de Lubéron en langs de vele lieflijke dorpjes in de omgeving. 
Meer over de mooiste plekjes in de Provence.

5. Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon strekt zich uit van de kust tot de bergen van de Cevennen, Corbières en de Minervois. Voor liefhebbers van afwisseling is het daarmee een leuke vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. Met name de Cevennen zijn een nog ongerept natuurgebied. Hier cirkelen vale gieren boven je hoofd, terwijl je geniet van een adembenemend zicht op diepe kloven en stenen pilaren. Van de sneeuwtoppen van de Pyreneeën tot de wijndorpen aan de kust, van de heuvels van de Corbières tot de bergen van de Languedoc, tijdens een vakantie in de Langduedoc kunnen wandelaars en fietsers overal genieten van geuren en kleuren: tijm in de garigue, boomgaarden in de Pyreneeën.

6. Ardeche

Bijzonder mooie natuur vind je ook in de Ardèche, een gebied dat vooral bekend staat om de gelijknamige rivier en de indrukwekkende kloof. Lees alles over de mooiste plekken van de Ardèche.

7. Cevennen

Ongerepte natuur, bergen, mooie rivieren en prachtige oude dorpen: ontdek de Cevennen, een zeer verrassend gebied in Zuid-Frankrijk. Alles over de mooiste plekken in de Cevennen.