Home » Gratis plaatsen

Gratis plaatsen

Door heel Europa vindt u camperplaatsen en campings, bedragen tussen de 20 en 40 euro per nacht zijn geen uitzondering.
Voor mij persoonlijk zijn met name de camperplaatsen een verschrikking. Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar ze gaan staan, een camping bijvoorbeeld kan een leuke toevoeging zijn aan een reis, zeker als u met kinderen reist, of als u eens lekker wilt douchen. Camperplaatsen vindt ik meestal gewoon verschrikkelijke plaatsen.

Er zullen ongetwijfeld top plaatsen zijn, ik praat hier over mijn persoonlijke ervaring met het meest gevonden type camperplaats.

 

Wat is het verschil tussen een camping en een camperplaats?

 

Een camping is een terrein waar mensen heen gaan om hun tent op te zetten, een caravan te plaatsen en daar te recreëren. Meestal is dit een goed verzorgde plek met verschillende faciliteiten, maar het leukste is het sociale aspect. Meestal maak je makkelijk contact, zitten mensen gezellig buiten, kinderen spelen met elkaar en zo wordt het snel een sociaal gebeuren.
mensen verblijven er meestal wat langer.

 

Een camperplaats is een terrein waar mensen heen gaan om hun camper te parkeren op een veilige plek zonder overlast van derden. Omdat campers meestal bevolkt worden door oudere mensen zoeken die meestal rust en veiligheid, dit wordt nog aangewakkerd door allerlei verhalen over berovingen en diefstal. Deze groep mensen heeft meestal een luxe camper met alles erop en eraan, dat klinkt leuk en is het misschien ook, maar ikzelf vindt er geen bal aan.

 

Je komt daar aan en alle ramen zijn geblindeerd, mensen zitten binnen TV te kijken en als je ze buiten ziet kijken minachtend naar jouw oude camper )) (Calimero trauma))

Er zijn meestal (behalve een plek waar je water kan laden, vuil water kunt afgeven en drinkwater kunt laden) geen voorzieningen omdat deze groep er niet om vraagt. Het is dus wezenlijk iets anders, en ipv er negatief over te oordelen  moet je gewoon goed weten wat jij zoekt, en dan een keuze te maken.

 

 

Wild-camperen 

 

Als u avontuurlijk bent aangelegd kunt u ervoor kiezen gratis te staan met de camper, dit kan op verschillende manieren en op verschillende plaatsen.

1. Op officiële gratis Camperplaatsen (plekken aangewezen als camper parkeer plek, camping gedrag zoals BBQ en laat buiten zitten is meestal niet toegestaan, er zijn geen tot weinig voorzieningen, meestal geen aantrekkelijke locatie) Legaal

2. Op niet zo officiële gratis Camperplaatsen (Er zijn veel gedoogde plekken waar geen voorzieningen zijn, maar waar men niet wordt weg gestuurd, meestal leuke locaties) Niet zo legaal

3. In het wild meestal illegaal

 

In het wild is het allermooist, en het spannendst !

Afhankelijk van de plek: geen voorzieningen, de mooiste locaties

Persoonlijk kies ik altijd voor 2 en 3, 1 bezoek ik alleen in noodgevallen.

 

Risico's van wilde plekken;

 

Het leven zit vol met gevaar en risico, meestal proberen we die te vermijden. Echter... meestal worden die ook enorm overdreven! Ja.. er kan wat gebeuren, dat kan altijd, en je hoort wel eens verhalen over mensen die overvallen zijn of beroofd.
Daar wil ik niks op afdingen.. maar het valt me wel op dat dit meestal gebeurt langs snelwegen en in en om grote steden.

Een moderne camper kost tussen de 40 en 60000 euro, meestal zijn het gepensioneerden die er een half jaar mee weg gaan, en dus goed uitgerust qua apparatuur (voldoende budget nieuwe camper, en doelgroep met geld).

 

Dat is een redelijk aantrekkelijk pakketje voor een dief, zeker als er dan nog in zijn werkgebied wordt geparkeerd en op een manier die het voor hem wel veilig maakt!.

 

Hieronder een paar tips:

 • Sluit uw camper altijd goed af. Ook tijdens rustpauzes, bij het tanken of bij het inwerpen van geld in de parkeerautomaat.

 • Kampeer nooit op een parkeerplaats langs een snelweg. Daar heb je de meeste kans om overvallen en leeggeroofd te worden. Dus om dit te voorkomen kun je beter een andere plaats of een camping opzoeken.

 • Zoek rond de namiddag al een plek, campings hebben dan nog plek en in het donker is het moeilijk zoeken.
 • Ga zeker niet tussen vrachtwagens in staan!

 • Op parkeerplaatsen waar veel campers staan bent u niet veilig.

 • Zoek een overnachtingplaats op die ver van de autoweg is of ga naar een camping.

 • Ga af op uw gevoel. Voelt een plek niet "lekker" aan, zoek dan een andere plaats op.

 • Ga niet overnachten als zich daar naar uw idee verdachte personen ophouden.

 • De camper niet met een kant naar een muur of iets dergelijks parkeren.  Deze kant is dan zeer gevoelig voor inbraak. Alles in het zicht en op druk bezochte plaatsen neerzetten dus, ook al is dit midden in de zon! 

 • Waardevolle spullen in de kluis stoppen of meenemen. 

 • Onze campers zien er niet erg rijk uit, dat scheelt al!

Hier mee wordt het risico al een stuk kleiner!

 

Als ik zelf alleen of met het gezin ga kamperen gaat het ongeveer zo:

 

We rijden ongeveer 300 km per dag, alles daarboven wordt saai voor de kinderen, en eigenlijk ook voor de chauffeur.

Na de lunch beginnen we uit te kijken naar een mooie afslag van de grote weg, nadat we die gevonden hebben rijden we tussen de dorpjes door (of bergen, hangt er vanaf)) tot we een mooie plek vinden. De eisen die we eraan stellen zijn deze:

Geen drukke weg, dus het liefst een afslag van de weg naar het volgende dorp, weinig tot geen verkeer. Niet dichtbij huizen en dergelijke.

 

Nadat we die plek gevonden hebben rijden we een rondje in de omgeving om te zien waar we eigenlijk zijn en parkeren we voor een koffie, op die manier krijg je een beeld (en geluid) van waar je bent, Voelt het niet goed, of rijden er heel veel jonge mensen langs uit het dorp? We zoeken even verder afhankelijk van ons gevoel. Soms voelt het goed en blijven we staan.

 

Na een uurtje pakken we in en gaan we het dorp in of bezoeken een interessante plek, we gaan niet naar de overnachtingsplek tot de schemer invalt.

Dit doen we niet omdat het nu eenmaal geen camping is, niet iedereen hoeft ook te weten dat we er staan, des te langer we staan des te groter is ons profiel. Het hangt natuurlijk van de plek af.

 

Als we parkeren voor de nacht dan parkeren we bescheiden, zodat niemand zich aan ons kan storen, het grote raam kijkt niet uit op de weg, maar aan de andere kant, aan de wegkant verduisteren we, zodat we niet echt opvallen, maar aan de andere kan gaat het licht aan, zodat het duidelijk is dat er mensen zijn.

We zetten een paar grote schoenen buiten neer en een kinderfiets, daarmee is duidelijk dat er in ieder geval een grote man binnen zit, en een kind. Daarmee vallen we buiten de doelgroep van professionele dieven en kleine gelegenheidsdieven. 

Als we gaan slapen laten we de ramen open met muggengaas. Ik hoor dan namelijk heel erg goed wat er om de camper gebeurt. Met ramen dicht voel ik me onveilig. We laten NIKS achter op de plek, geen vuil etc

 

Het klinkt omslachtig, maar valt wel mee, het wordt een automatisme.

We hebben nog nooit commentaar gehad, wel interesse van dorpsbewoners, maar vriendelijk. Geen boetes etc, de locatie is hierin het belangrijkst. We proberen dit niet in Augustus op de Spaanse costas )))

 

Dit doen we naar behoefte een dag of drie, na die drie dagen raakt ons water op en willen we wel eens fatsoenlijk douchen en de kinders lekker in het zwembad, dus een nachtje camping! water vullen, vuil water afgeven, vuilnis weggooien, accus opladen indien nodig, iedereen lekker douchen en goed schoonmaken, hapje eten, kinderen lekker los in de speeltuin, zwembad etc...

 

daarna kunnen we er weer een paar dagen tegenaan!

 

Ik kan u niet vertellen wat u moet doen, want iedereen is anders.

Op www.campercontact.nl kunt een veel gratis plekken vinden en plekken met een lage prijs. De beste plekken die het minste kosten vindt u er waarschijnlijk niet, dat zijn de wilde plekken en die maakt u zelf!

 

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleent, ik schrijf dit niet als advies, en u moet de tips zeker niet ten harte nemen, vrij kamperen is altijd op eigen risico! ))